Spel & Info

Wie is de Mol? is een spelprogramma van de AVROTROS dat gepresenteerd wordt door Art Rooijakkers. image

Spel
In Wie is de Mol? reist een tiental bekende Nederlanders af naar het buitenland waar ze opdrachten tot een goed einde zullen moeten brengen. Bij elke opdracht die goed wordt volbracht, komt er geld in een groepspot die uiteindelijk is voor de winnaar van het spel. Er is alleen één maar. Onder de kandidaten bevindt zicht een verrader; een saboteur; de Mol. De Mol zal er alles aan doen om de opdrachten te laten mislukken en zo weinig mogelijk geld te verdienen voor de groepspot.

Aan het einde van iedere aflevering is er een test: een vragenlijst met 20 vragen over het doen en laten van de Mol. De kandidaat die het minst over de Mol weet (of bij een ex aequo wie er het langst over gedaan heeft) wordt in de executie met een rood computerscherm onmiddellijk naar huis gestuurd. Diegene met een groen scherm mogen blijven. De enige die altijd in het spel zal blijven… is de Mol. Jokers kunnen een fout beantwoordde testvraag goed rekenen. Een vrijstelling beslist dat een kandidaat de test niet hoeft te maken en dus automatisch door is naar de volgende aflevering. Deze hulpmiddelen zijn erg handig voor de kandidaten, omdat ze hiermee langer in het spel kunnen blijven. Er is alleen één item dat roet in het eten kan gooien.

Wanneer er een zwarte vrijstelling ingezet wordt, worden daarmee alle jokers en vrijstellingen die door anderen zijn ingezet, ongedaan gemaakt. Wie er naar huis moet, wordt dan puur gebaseerd op de score. Deze zwarte vrijstelling is voor zover bekend alleen in seizoen 14 gebruikt. Of deze in seizoen 15 ook gebruikt wordt is onbekend.

Er staan uiteindelijk drie kandidaten in de finale: een winnaar, een verliezer, en een Mol. De laatste test moet uitwijzen wie er wint en wie er verliest. Eén aflevering later – tijdens de ontknoping – zal de Mol de vraag beantwoordden die Nederland al maandenlang in zijn greep houdt: Wie is de Mol?

Informatie
Wie is de Mol? is de Nederlandse versie van het Vlaamse televisieprogramma De Mol (1998-2003). Wie is de Mol? werd voor het eerst uitgezonden in 1999, waar via een televisieoproep aan televisiekijkend Nederland gevraagd werd wie er samen met Angela Groothuizen mee wilde reizen naar Australië. Tien Nederlandse kandidaten landden in 1998 in Cairns, Australië, en moesten daar direct hun persoonlijke spullen inleveren. Geld, paspoorten, ID-kaarten, alles werd nu eigendom van de productie. In 2001 volgde het tweede seizoen in Schotland, in 2002 was de crew in Portugal en in 2003 landden 10 kandidaten in Canada. Alle seizoenen tot en met 2004 werden nog met onbekende Nederlanders gespeeld. Het spel zou daarna ophouden te bestaan.

Er werd echter een doorstart gemaakt en in 2005 ging men op zoek naar BN’ers die mee wilde doen aan het programma. Het vijfde seizoen van Wie is de Mol? kreeg echter veel afwijzingen. Uiteindelijk bleken er toch 10 bekende Nederlanders beschikbaar te zijn, waaronder Yvon Jaspers, Marc-Marie Huijbregts en Sander de Heer. Zij landden ook op Australië, net als in het eerste seizoen, en voor het eerst in de geschiedenis van het programma bezocht één en dezelfde kandidatengroep een ander land. In 2005 bezochten de kandidaten het Indonesische eiland Bali. De eerste vijf seizoenen zijn allemaal door Angela Groothuizen gepresenteerd.

In 2006 gaf Groothuizen het stokje door aan Karel van der Graaff, die de presentatie van seizoen 6 (2006) en 7 (2007) op zich nam. Van der Graaff reisde voor het eerst met de kandidaten mee naar een nieuw continent. In het Zuid-Amerikaanse Argentinië zou het spel gespeeld worden. En het bleek een pittig spel te zijn; onderlinge haat en nijd bleek onvermijdelijk. In het zesde seizoen werden voor het eerst de jokers (toen shekels genoemd) geïntroduceerd. Seizoen 6 was ook het seizoen dat winnares Frédérique Huydts tijdens de uitzendingen overleed aan kanker. Seizoen 7 werd opgenomen in Thailand, en ook dat had zo zijn unica. Zo stonden er voor het eerst vier kandidaten in de finale en vond er een veiling plaats waar de volledige pot werd leeggetrokken.

Vanaf seizoen 8 was het weer tijd voor een nieuwe presentator. Pieter-Jan Hagens neemt het stokje over van Karel van der Graaff. Hij presenteert seizoenen 8 tot en met 11 (2008-2011). Dennis Weening- de Mol uit het achtste seizoen – wordt als de beste Mol ooit beschouwd. Weening is namelijk niet meer dan één keer aangekruist als Mol op een test. Pieter Jan Hagens heeft in zijn vier seizoenen 40 BN’ers de hele wereld over begeleid. Zo werd in 2009 een nieuw continent geïntroduceerd. Na Noord-Ierland reisden de kandidaten naar Jordanië in het Midden-Oosten.

In 2010 sliep voor het eerst een kandidaat alleen in een bos. Frits Sissing moest als gevolg van het pakken van een vrijstelling, aan zijn enkels geketend de nacht doorbrengen in een Japans bos. Ook in 2011 werd er een nieuw deel van onze aardbol bezocht: in Midden Amerika bezocht de kandidatengroep de landen El Salvador en Nicaragua. Winnaar van de elfde editie was Art Rooijakkers, die vanaf 2012 het programma zou presenteren.

In 2012 reisden de kandidaten naar IJsland en Spanje. Hadewych Minis, Tim Kamps en Maarten van der Weijden kwamen in deze kandidatengroep terecht. Wie is de Mol? was nu bekender dan ooit het programma ooit is geweest.

Wie is de Mol? won na zes keer misgrijpen (in 2001, 2002, 2009, 2010, 2011, 2012) eindelijk de Televizierring in 2013. Van het programma zijn twee Junior-versies verschenen: eentje in 2008 gepresenteerd door Sipke-Jan Bousema en eentje in 2014 gepresenteerd door Art Rooijakkers. Amir en Jenny waren de Junior Mollen.

 

Advertenties

Reageer...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s