Aflevering 9: Schreeuwdictee In Detail

Molloten,

De laatste opdracht van dit seizoen schreeuwde om aandacht. De Mol heeft naar zichzelf en de twee overige kandidaten een brief geschreven. Deze zijn in stukken geknipt en over verschillende enveloppen verdeeld. De kandidaten krijgen een kwartier de tijd om alle zinnen naar de juiste medekandidaat door te schreeuwen en zo een volledige brief van de Mol te vormen.

Margriet en Marlijn schreeuwen beide naar Rik: Margriet heeft iets voor Marlijn, Marlijn heeft iets voor Rik zelf. Rik is in deze opdracht het communicatiepunt tussen de twee kandidaten. Margriet krijgt Riks aandacht als eerste, waarschijnlijk omdat zij zijn Mol is. De zin die hij krijgt toegeschreeuwd is ‘Marlijn, wat hadden we een fijn verbond samen.’ Marlijn wil daarna meteen iets naar Rik schreeuwen, maar Rik wil eerst de zin van Margriet doorschreeuwen.

Marlijn heeft nu een zin voor Margriet. ‘Al discussiërend hield je grote bedragen uit de pot’  was deze zin. Rik verstaat de zin niet. Rik geeft deze zin direct aan Margriet door. Marlijn heeft nog een zin, deze keer voor Rik. ‘Rik, ik dacht aan jou een harde dobber te hebben.sd1

Rik besluit nu om een van zijn eigen zinnen aan Margriet door te geven. ‘Margriet, we hadden vanaf het begin af aan een stilzwijgend verbond.’ Margriet onderbreekt zijn zin halverwege, waarna Rik hem met het boekje tegen zijn wang herhaalt. Marlijns zin voor Rik is: ‘Maar toen ik je twee jokers aanbood, hoefde je niet lang na te denken.’ Hoefde zou hier een afleiding kunnen zijn, omdat ‘hoeven’ geen woord is dat vaak gebruik wordt door schrijvers. Omdat Margriet wel boeken schrijft, kan dit dienen als een soort afleiding voor Rik en Marlijn, die op het gebied van schrijven minder ervaring hebben, en hen dus het Molschap te laten ‘hebben.’

Marlijn heeft weer een zin voor Margriet: ‘Je was op mijn verzoek in no time penningmeester.’ Margriet heeft er een voor Marlijn, denkt ze, maar hij moet in ieder geval de kant van Rik op: ‘Maar ach, een leugentje om bestwil, kan voor niemand kwaad. Bedankt voor alles, de Mol!’ Hij geeft de zin direct aan Marlijn door, die het niet helemaal goed doorkrijgt. Ze verzoekt Rik om zijn boekje langs zijn mond te doen. ‘Een ne*ukertje voor bestwil?’ Rik vervormt het woord ‘om’ naar ‘voor’, maar dat kan ook zijn omdat hij geen kennis heeft van voorzetsels of gezegdes. Marlijn begrijpt uiteindelijk dat het een leugentje moet zijn, doordat Rik pinokkio imiteert. Ook het tweede deel ‘kan voor niemand kwaad’ verstaat Marlijn niet. Omdat ze zangeres is. Daarom niet, blijkbaar. Als je zingt, ben je ineens doof. Zo werkt dat.

Margriet eist Riks aandacht weer op met een subtiel fluitje, maar Rik is nog niet klaar met Marlijns zin. Marlijn denkt nu ze de zin zo leest dat de zin uiteindelijk voor Rik moet zijn, en dat meldt ze Rik dan ook even. Zo worden er nog een aantal zinnen over en weer geschreeuwd. Drie seconden voor het einde van deze opdracht zegt Margriet dat ze maar drie zinnen heeft. Erg laat.

De brieven die uiteindelijk door de kandidaten zijn gevormd zijn:

Rik, ik dacht aan jou een harde dobber te hebben. De rechtschapen journaalpresentator op wie heel Nederland blind vertrouwt. Maar toen ik je twee jokers aanbood voor 750 euro hoefde je niet lang na te denken. Om je eigen huid te redden beloog je bliksemsnel de hele groep op een iemand na. Je hebt de pot een hoop geld gekost maar voor mij was je van onschatbare waarde. Bedankt voor alles, de Mol!

sd2Marlijn, wat hadden we het fijn samen. Je acteertalent kwam niet alleen jou van pas maar heeft mij ook veel opgeleverd. Je kocht maar wat graag jokers in ruil voor ondermaatse prestaties in een opdracht. Je koos uiteindelijk voor een onverbrekelijk verbond, maar is dat nou een slimme zet of graaf je hiermee je eigen graf? Je was de beste bliksemafleider die ik me kon wensen. Bedankt voor alles, de Mol!

Margriet, we hadden vanaf het begin een stilzwijgend verbond. Al discussiërend hield jij grote bedragen uit de pot. Jij had net als andere finalisten geen moeite met diefstal uit de pot in ruil voor jokers.

De laatste zin was niet voor Rik bestemd. Marlijn heeft een zin te veel, Margriet heeft een zin te weinig. De laatste zin ‘Bedankt voor alles, De Mol’ was dus bestemt voor Margriet. Zo heeft Marlijn 5 zinnen, is bij Rik de laatste zin weg en krijgt Margriet er een zin bij.

Hieruit vallen bepaalde conclusies te trekken. Zo denken we bij de zin ‘je was de beste bliksemafleider’ bij Marlijn meteen aan de opdracht op het strand, waarbij Margriet Marlijn niet bij de groep betrekt om doeken neer te leggen maar het gewoon laat gaan. Maar de Mol heeft zichzelf ook een brief geschreven. We kunnen – logisch natuurlijk – niemand betrappen op schoonheidsfoutjes gericht aan zichzelf. Bij Marlijn wordt over een verbond gesproken, maar niet vanuit een bepaald perspectief. Margriet heeft een stilzwijgend verbond gehad, maar met wie? Met zichzelf? Heeft de luidruchtige feministe toevallig continue tegen zichzelf moeten zwijgen over haar Molschap? We vermoeden het. Met de opdracht is geen geld verdiend.

Graafgroeten,
MollootBlog

Advertenties

Reageer...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s