Aflevering 2: Galerij In Detail

Molloten,

De tweede aflevering begon met de opdracht in de galerij. In ‘het Rijksmuseum van Sri Lanka’ hangen 87 schilderijen van de meest bekende en onbekende schilders van het Sri Lankaans grondgebied. De kandidaten moeten – in een nabijgelegen ruimte – de National Gallery exact reconstrueren om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot: 2000 euro. Bij 50 juiste schilderijen is er 1000 euro te verdienen en bij 25 werken slechts 500 euro. Voor iedere keer dat de kandidaten extra gaan kijken in de galerij, vervalt 100 euro van het te winnen prijzengeld. De kandidaten mogen van Art eerst even 30 seconden rondkijken.

De groep valt uit een naar alle hoeken van de galerij. Terwijl alle kandidaten de galerij als een gestreste malloot bekijken, loopt Chris de ruimte door als een ware kunstliefhebber, met zijn hand om zijn kin gevouwen. De groep valt uiteen: iedereen pakt een deel van de muur en probeert zoveel mogelijk te onthouden. Met kreten als ‘pietje puk met staartjes’ proberen de kandidaten de schilderijen in hun hoofd te krijgen.National3

Zodra de kandidaten de andere ruimte betreden waar de schilderijen geplaatst moeten worden, gaat ieder individu op zoek naar zijn eigen schilderijen en naar zijn eigen hoek. Viktor stapelt wat schilderijen op elkaar, maar moet daar van Margriet mee stoppen want zij heeft hem echt even nodig. Martine mist een van haar schilderijen en Ajouad en Marlijn hebben onenigheid over welk stuk muur nu van wie was. Ajouad weet zeker dat de drie schilderijen die hij heeft neergezet kloppen. ‘Daar ga je niet aan zitten.’ Marlijn loopt geïrriteerd weg van de plek des onheils.

De groep besluit om een minuutje bij elkaar te komen en daar blijkt dat Marlijn gelijk had over haar deel van de muur. Nu weet iedereen welk deel van de muur van wie is. De groep (of eigenlijk Chris en Margriet) willen dat er mensen gaan kijken in de galerij.  Margriet duwt Chris en Marlijn mentaal naar de galerij en het duo gaat 10 seconden kijken voor 200 euro uit de pot. Marlijn heeft daarmee haar Molopdracht volbracht: ze moest 100 euro uit de pot kijken. Ze heeft de Mol een dienst bewezen, en de Mol is dus tevreden.

National5Rik checkt door een ingenieus systeem de volgorde van zijn schilderijen: ‘die is goed, die is goed, die is goed, die heb ik ook gezien.’ Ajouad neemt een schilderij van Viktor weg, maar Viktor weet zeker dat dat zijn schilderij is. Rik haalt op zijn beurt weer een schilderij van Ajouad weg, maar Ajouad weet ook zeker dat dat zijn schilderij is. Veel mensen hebben dus schilderijen nodig van andere mensen die het zeker weten. Helder.

Ondertussen is er onenigheid tussen de schilderijen van Margriet en Viktor. Viktor mag gaan kijken in de galerij, weer met druk van Margriet. Margriet gaat daarna zelf nog een keer. ‘Zie je wel!’ Ajouad zet weer een stuk of drie schilderijen terug op de schildersezel. In de nog 14 minuten dat het spel telt, gaan de kandidaten de schilderijen op hangen aan de witte touwen in de ruimte. Er is dan 4 keer in de galerij gekeken.

‘Zie je wel!’

Marlijn – die haar Molopdracht al lang vervult had – gaat nog een keer kijken. Dat wekt ook bij Rik argwaan, die van de Molopdracht afwist. Martine stelt voor dat Evelien nog even gaat checken. Niemand geeft antwoord, behalve Ajouad die heel stellig instemt met het kijken van Evelien. In een sneltreinvaart vervolgen de kandidaten hun weg naar de galerij en in dezelfde snelheid verdwijnt er steeds meer geld uit de pot dat nog geeneens is verdient. Ajouad doet vervolgens of hij op de markt staat: ‘Kan ik iemand blij maken met een oude, grijze man? Nee?’

Het Molteam komt weer even bij elkaar. Ze gaan er vanuit dat alles wel zo goed als zeker is. Toch willen ze nog een keer gaan kijken. Chris heeft een theorie, dat de Mol in de laatste instantie alles wil gaan saboteren, en dat die dus als laatste de galerij in wil. Hij wacht af op wie er antwoord geeft, en Carolina wil gaan omdat ze nog niet is geweest. Dat wekt argwaan bij Chris, dus Chris en Carolina gaan voor 200 euro uit de pot samen de laatste keer de galerij in. Chris betrapt daarna Carolina ook nog eens op het feit dat ze een fout schilderij gewoon laat hangen, maar zelf doet hij ook geen poging om het te verplaatsen. Beide zijn hier dus erg verdacht.

De opdracht is afgelopen. Er hangen 54 schildNational2erijen op de goede plek. Dat betekent, dat als niemand de galerij betreden had, dat er 1000 euro voor de pot verdiend zou zijn. Er is echter maar 100 euro verdiend, want er is negen keer gekeken. Maar wie dan de negende keer is gaan kijken, is bij ons niet bekend. De kijkvolgorde zoals te zien was deze aflevering was namelijk: Marlijn, Chris, Viktor, Margriet, Marlijn, Evelien, Chris en Carolina. Dat is slechts 8 keer. Er is dus iemand vaker gaan kijken dan dat wij weten, maar uit de biechten van de kandidaten kunnen we ook niet opmaken wie die negende kandidaat is. Het zou Marlijn kunnen zijn, die onder het mom van de titel (drie keer) scheepsrecht drie keer in de galerij is gaan kijken. Dan zou ze daarmee meteen de Mol zijn. Meer daarover in de rubriek Titels.

Het eerste Molgeld is verdiend en het valt op dat er op de briefjes oud-Mollen staan. Ze krijgen een briefje van 100 euro waarop bijvoorbeeld Patrick Stoof staat. Of dat puur is omdat dit het jubileumseizoen is of omdat er nog een verborgen boodschap achter zit, moeten we nog uitzoeken. Maar wie is er nou eigenlijk het meest verdacht na deze opdracht? Margriet stuurde iedereen de galerij in, Chris en Marlijn zijn twee keer de galerij in geweest, Ajouad heeft schilderijen weggenomen of juist heel duidelijk willen laten staan, Carolina wilde op het laatste moment de galerij nog naar binnen en Martine wilde dat Evelien nog even keek. Wat ons betreft in ieder geval Marlijn, Chris en Ajouad, met Margriet op een vierde plek. De Mol is niet altijd het meest actief, dat moeten we goed in ons achterhoofd houden!

Graafgroeten,
MollootBlog

Advertenties

Reageer...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s