Aflevering 1: De Rode Lijn In Detail

Molloten,

Er is van aflevering 1 nog maar één opdracht over die In Detail besproken moet worden: de opdracht met de rode lijn op de schermen. Deze opdracht ging van start in een volgens Evelien ‘typisch Wie is de Mol?-gebouw’ met gesprongen ramen en andere typische dingen die bij een verlaten gebouw horen. Het is een verlaten politiebureau, zo blijkt uit de beelden.

De monitoren in de controlekamer.

Art bespreekt eerst de opdracht met de kandidaten. Binnenin het gebouw staat een stapel monitoren. Op de eerste monitor begin je, op de laatste vind je geld: 2000.00 euro maarliefst. De opdracht is om over de schermen een ononderbroken rode lijn te maken, die van de eerste naar de laatste monitor loopt. Daarvoor krijgen ze 45 minuten de tijd.

In de zogenaamde control room bevinden zich 11 monitoren, 9 camera’s en een iPad. Op de iPad was de oplossing van deze ingewikkelde monitorenpuzzel zichtbaar. De kandidaten weten dus hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. Margriet stelt direct voor dat er één of twee mensen altijd in de controlekamer moeten zijn, waarvan ze er bij begin van de opdracht zelf één van blijkt te zijn. Ze verlaat gedurende de opdracht de controlekamer niet. Viktor legt de opdracht in een biecht nog eens aan ons uit en doet de hilarische uitspraak: ‘Eitje, koekie.’ Hij bedoelde natuurlijk ‘appeltje, eitje,’ maar Viktor werd in de hectiek meegenomen en was het even vergeten. Kan gebeuren.

Viktor neemt deze opdracht het voortouw en zegt dat er altijd 1 iemand in de controlekamer moet zijn die de leiding neemt. De groep is het daarmee eens, maar Rik stelt voor om wel te wisselen tussen mensen die in de controlekamer blijven en mensen die op zoek gaan naar rode lijnen. Margriet knikt instemmend. Viktor vraagt wie er in de controlekamer blijft, waarop Evelien vanuit het niets en volkomen onlogisch roept: ‘Ik ben nachtblind.’ Evelien. Ten eerste is het dag en ten tweede sluit die uitspraak niet aan bij wat er door anderen gezegd is in de controlekamer. Erg vreemd, maar verdacht is het niet per se te noemen.

Margriet en Pieter blijven in de controlekamer achter en loodsen de groepjes door het gebouw via de portofoon. Martine en Evelien gaan samen naar boven, Chris zwerft in zijn eentje door het gebouw, en zo gaan alle duo’s op zoek naar rode lijnen. Marlijn en Ajouad vinden meteen een rode lijn op de trap, en geven dit door aan Margriet. Terwijl Ajouad meldt een lijn gevonden te hebben, schreeuwt Evelien door haar portofoon dat ‘zij en Martine ook een rode lijn gevonden hebben.’

Allerlei kabels.

Margriet wil eerst van Ajouad horen welke lijn hij heeft gevonden en de lijn van Ajouad en Marlijn afwerken. Maar voordat Ajouad überhaupt de kans krijgt om zijn lijn te beschrijven (‘een liggende L, eigenlijk’) roept Evelien door de portofoon dat hun lijn een blauwe achtergrond heeft. Ajouad herhaalt: ‘hij heeft een rode achtergrond’ waarna Evelien door de portofoon zegt: ‘met een blauwe achtergrond.’ Ze doet precies wat Margriet van Ajouad wilde horen, waardoor het bij Margriet allemaal nogal een rommeltje wordt. Mede door dit gedrag en haar uitspraken is Evelien enorm bezig met het saboteren van deze opdracht…

Chris is ondertussen terug van zijn verkenningstocht en terug in de controlekamer, maar vertrekt weer vrij direct. Ajouad en Marlijn denken dat ze dit beter niet via de portofoon kunnen doen en besluiten op een neer te rennen om op de iPad te kijken en een camera mee te nemen. Ook Evelien en Martine komen terug naar de controlekamer om een kijkje te nemen naar de schermen en een camera mee te nemen. Ajouad en Marlijn plaatsen de eerste camera op de trap goed. Ook in de controlekamer komt het beeld goed door. Bij Evelien en Martine gaat het alleen wat minder soepel: de kabel van de camera zit in de knoop en daardoor trekken ze zelfs een andere camera in de controlekamer omver. De camerakabel is uiteindelijk te kort en Martine en Evelien moeten terug. Waar Evelien niets van begrijpt, maar naar eigen zeggen is dit sowieso al geen opdracht voor Evelien. Al die camera’s voor iemand die bij de TV werkt, onbegrijpelijk. Ze geeft de Mol maar de schuld, dat die knopen heeft gemaakt. Zou ook kunnen.

Marlijn heeft nog een lijn gevonden en dat meldt Ajouad aan de controlekamer. Pieter wilde vooral zien waar iedereen mee bezig was en hoe ze de rode lijnen beschreven. Ajouad geeft heel simpel door dat het een ‘U op zijn kant is,’ terwijl Marlijn nogal verdachte uitspraken doet als ‘het is een stemvork,’ waarvan natuurlijk de kans bestaat dat Pieter niet weet wat het is (of heel Nederland überhaupt). Maar goed, Marlijn doet in ieder geval een poging.

Zo grappig was de opdracht nou ook weer niet, Evelien.

Chris zoekt nog steeds het gebouw door, en komt dan heel opvallend in beeld met de cijfer-letter-combinatie C15, wat kan duiden op Chris 15, waarmee Chris als de 15e Mol aangewezen wordt. Evelien en Martine hebben een beeld op film staan, perfect goed, alleen wel op de verkeerde camera. Dat wordt teruglopen. Ze hebben camera zes gepakt en ze hadden camera vier moeten pakken. Ondertussen zit Evelien constant met een grote glimlach op haar gezicht te kijken naar de camera. Viktor en Carolina (de eerste keer Carolina deze opdracht) vinden een lijn en Viktor beschrijft die heel simpel: ‘een lijn van links naar rechts, en dan recht naar beneden.’ Ze gaan de camera ophalen, camera drie volgens Pieter. Toen ze in de controlekamer aankwamen, moest het toch camera zes zijn, en die heeft Rik net meegenomen. En laat Rik nou net degene zijn die de kabel niet in de camera krijgt. Chaos alom.

Chris, de 15e Mol.

Ajouad merkt op dat de camera op de trap verplaatst is. En op beeldmateriaal is te zien dat de camera ruim 70 tot 100 centimeter van de oorspronkelijke plek ligt. Dat is opmerkelijk, maar Ajouad zet de camera gewoon terug op zijn oorspronkelijke plaats en vervolgt zijn weg naar de controlekamer. Evelien en Martine hebben hun eerste camera goed gezet, en ook Pieter vind dat de camera perfect staat. Die hebben ze dus ook binnen. Ajouad en Marlijn hebben weer een lijn gevonden. ‘Een gespiegelde L’ dit keer. De lijn die Viktor en Carolina vonden is nu ook goed ingesteld. Dit lijkt de goede kant op te gaan.

Dan vallen er in de controlekamer echter vele camera’s uit. Op drie schermen is geen signaal meer te zien. Wie heeft daar voor gezorgd? Margriet en Pieter waren continue in de controlekamer, en op het moment dat de camera’s uitvallen zijn Rik, Marlijn, Evelien en Martine ook aanwezig. Wat echter opvalt, is dat Margriet met allerlei kabels door de ruimte loopt te zwieren, terwijl de rest van de kandidaten naar de schermen staat te kijken. Margriet lijkt zich niet te interesseren in wat er aan de hand is en verdwijnt zelfs een aantal seconden uit het beeld. Margriet zou natuurlijk aan de kabels kunnen trekken om zo de kabels uit de camera’s te halen en het signaal te onderbreken, zonder dat het iemand opvalt in alle hectiek en omdat ze denken dat ze Ajouad probeert te helpen. Zie hieronder het fragment waar het over gaat.

Dan komt de verloren kandidaat Chris in beeld. Samen met Marlijn gaat hij op zoek naar rode lijnen. Chris loopt een beetje om de rode lijnen heen een geeft antwoord in 1 of 2 woorden op de vragen van Marlijn. Ze vinden nog een rode lijn en gaan direct de camera halen.  Dan verschijnt Ajouad in beeld, die we een camera met zijn voet om zien trappen, een fragment dat erg berucht is geworden. Enkele seconden later zien Evelien en Viktor dat die camera wèèr verplaatst is. Viktor heeft gezien dat Ajouad en Chris hier langs liepen, alleen Evelien weet vrij zeker dat het Chris moet zijn geweest. Dit is alleen geen Molactie van Ajouad. Ajouad zou als Mol de omgeving beter in de gaten gehouden hebben, en het niet zo duidelijk naar voren hebben laten komen terwijl Viktor en Evelien bij hem op de trap stonden. Die trapcamera is wel vier keer verschoven. Vier keer.

Rodelijn4

Is Ajouad misschien wel de sterneusmol?

Waar Marlijn nu is weet niemand. Ajouad heeft Marlijns positie als cameramaatje van Chris overgenomen, net nadat hij de camera omgetrapt heeft. Martine loopt via de portofoon Chris aan te sturen, maar ze kijkt naar het beeld van Rik en Pieter. Ze haalt de twee beelden en camera’s door elkaar. De rest staat erbij en kijkt ernaar. Dat realiseert Chris zich ook, want hij heeft de camera nog geeneens aangeraakt. Er is dan nog heel weinig tijd over. Alle camera’s staan door elkaar, en tot overmaat van ramp zijn er zelfs twee stukken rood tape niet gevonden. De opdracht is mislukt. Ajouad maakt nog een gebaar, waarbij hij of jeuk heeft aan zijn neus of doet alsof hij pinokkio is (en dus continue aan het liegen is). Zie de foto hiernaast.

Wie kunnen we verantwoordelijk houden voor het niet binnenhalen van €2000 in de pot? Chris hebben we een hele tijd niet gezien. Die kon voor de kijker eigenlijk ongestoord zijn gang gaan. Ajouad heeft een camera omgestoten, Margriet heeft met kabels lopen ritselen en Evelien maakte rare opmerkingen en was continue aan het lachen. Deze vier domineren deze opdracht onze top: Margriet, Ajouad, Chris (en Evelien). We gaan ze in de gaten houden.

Graafgroeten,
MollootBlog

 

Advertenties

Reageer...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s