Theorie: ‘We keren eerder dan ooit terug naar Nederland’

Dag Molloten!

Art Rooijakkers – geliefd presentator van al weer 4 seizoenen Wie is de Mol? – heeft meerdere malen aan de pers en aan ons als Molloten laten weten dat de kandidaten eerder dan ooit terugkeren naar Nederland. Wat zou zijn uitspraak kunnen betekenen? Wij zochten het uit.

In de leader – die 16 december is vrijgegeven – zijn een aantal shots te zien waar plaatsnaambordjes van hoofdzakelijk Nederlandse steden op een meer drijven. We zien steden als Utrecht en Middelburg, maar ook kleinere plaatsjes, zoals het Noord-Brabantse Dorst. We zien zelfs buurtschappen ertussen drijven.

In de leader zijn slechts een paar steden, dorpen en buurtschappen leesbaar. We zien de steden Maastricht, Utrecht en Den Bosch. We zien naast de steden ook de dorpen en buurtschappen Raar, Dorst, Achter Het Klooster en Zittend. Wellicht is dit wat Art bedoelde toen hij meerdere malen tegen televisiekijkend Nederland gezegd heeft dat ze eerder dan ooit terugkeren naar Nederland.

Na wat onderzoek blijkt dat Sri Lanka en de bijbehorende eilanden vroeger koloniën van Nederland zijn geweest. Er zijn een aantal eilanden die vroeger nog een Nederlandse naam hebben gehad. Zo zijn er Sri Lankaanse eilanden die Rotterdam, Amsterdam, Enkhuizen, Middelburg, Delft en Hoorn hebben geheten, genoemd naar de locaties waar de Vereenigde Oost-Indische Compagnie haar hoofdkwartieren had gevestigd. Delft is daarvan de enige die nog officieel in gebruik is. Er is ook een Sri Lankaanse baai die doet denken aan Hollandse afkomst, namelijk de Dutch Bay.

Er is daarnaast ook een wijk in de hoofdstad Colombo die de Cinnamon Gardens wordt genoemd. Deze wijk wordt zo genoemd, omdat de Nederlanders er drie eeuwen geleden kaneel plantten en oogsten om deze weer mee terug te brengen naar het Nederlandse vasteland. Colombo werd al gauw door de Hollanders overgenomen, evenals de steden Jaffna en Galle. In Galle is nog steeds een VOC-poort te bezoeken. De toenmalige koning werd – hoe hard hij er ook tegen vocht – in principe alle macht ontnomen. 

Rondom het kustgebied zijn verschillende forten gebouwd door de VOC, die momenteel nog in vrij goede staat zijn. Vrijwel de bekendste is Fort Hammenhiel, wat zo genoemd is om dat de Hollanders Sri Lanka de vorm van een varkenspoot vonden hebben. De Nederlands Hervormde Kerk, die daar in 1752 gebouwd is, wordt met Nederlandse monumentenhulp in Sri Lanka overeind gehouden. Ook zijn in het belangrijkste zuiderlijke stadje Galle grachten te vinden. Galle en het Nederlandse Velsen zijn zustersteden.

Er zijn dus ontzettend veel overeenkomsten tussen Nederland en Sri Lanka. Sri Lanka is zelfs ooit Nederlands geweest! Wij verwachten dan ook dat er heel veel memoires aan Nederland in het vijftiende seizoen te zien zullen zijn. De kandidaten zullen in ieder geval eerder dan ooit terugkeren naar Nederland: naar een Sri Lankaans stukje Nederland.

MollootBlog

Advertenties

Reageer...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s